Čo pomáha na prostatu a čo jej škodí?

Prostata je mužská pohlavná žľaza, ktorá sa nachádza hneď pod močovým mechúrom. Jeho fungovanie v neskoršom veku je pre mnohých trochu záhadou, pretože v niektorých prípadoch dochádza k jeho nezhubnému zväčšeniu. Ďalší muži môžu potom ochorieť na rakovinu prostaty. Je to len genetika, alebo má na zdravie vašej prostaty vplyv aj váš životný štýl? A ak áno, čo by ste mali začať robiť pre zdravie svojej prostaty už dnes?

čo na prostatu

 

Prostata zohráva veľmi dôležitú úlohu. Produkuje tekutinu, ktorá je rozhodujúca pre životaschopnosť a pohyblivosť spermií, ktorých cieľom je oplodniť uvoľnené vajíčko v tele ženy. Je preto vo vašom vlastnom záujme, aby ste ho udržiavali v čo najlepšom stave.

Problém však trochu spočíva v tom, že málokto z nás vie, čo by mal robiť pre zdravie svojej prostaty. Pravidelné prehliadky u urológa sú samozrejme absolútne nevyhnutné na prevenciu problémov s prostatou. Na druhej strane nemôžete očakávať, že budete úplne spokojní. V skutočnosti by sa mal zmeniť aj váš dlhodobý životný štýl.

Viete, na ktoré segmenty svojho životného štýlu by ste sa mali čo najskôr zamerať?

Top 10 přípravkov na prostatu💡 Porovnanie TOP 10 prípravkov na problémy s prostatou

✅ aké prípravky naozaj obsahujú účinné látky?
✅  skúsenosti ostatných
✅  porovnanie cena/výkon

Čo je dobré na prostatu?

Nezhubne zväčšená prostata alebo dokonca rakovina prostaty sú veľmi nepríjemné problémy, ktorým nie je vždy možné predísť. (Viete, nič na svete nie je stopercentné.) Na druhej strane, ak sa rozhodnete zlepšiť svoj súčasný životný štýl, môžete znížiť svoje riziko na prijateľné minimum.

Pokiaľ ide o každodenný život, vaša prostata bude mať prospech:

  • Pohyb, ktorý vám pomôže udržať si zdravú telesnú hmotnosť
  • Pestrá strava
  • Zníženie spotreby sladkých nápojov
  • Zníženie pitia alkoholu

Stručne povedané, cieľom vášho úsilia by mala byť zdravá telesná hmotnosť (nie však podváha), zdravá strava a fyzická aktivita aspoň 30 minút denne.

 

čo pomaha na prostatu

Potraviny na prostatu

Možno si myslíte, že uvedený zoznam vyzerá pekne, ale čo presne by ste mali jesť pre zdravie vašej prostaty? Na to sa pozrieme nižšie.

Zvýšená spotreba prospieva prostatám:

  • Paradajky
  • Brokolica
  • Oriešky
  • Citrusové plody
  • Cesnak a cibuľa
  • Bobuľové ovocie
  • Mäso z lososa

Keď sa na tieto potraviny pozrieme z hľadiska prospešných látok, paradajky a výrobky z paradajok (pozri paradajkový pretlak) obsahujú lykopén, ktorý sa spája s normálnym stavom prostaty. Brokolica a citrusové plody sú zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitým antioxidantom. Oriešky obsahujú zinok, ktorý je veľmi dôležitý pre reprodukčné zdravie mužov. Pri cesnaku a cibuli to zatiaľ nie je isté, ale doterajšie štúdie ukazujú, že muži s nezhubne zväčšenou prostatou jedli menej cesnaku a cibule ako ostatní. (Odborníci teraz skúmajú, či to má nejaký významný vplyv na zdravie prostaty.)

Bylinky na prostatu

Niektorí muži sa nevzdávajú byliniek, ktoré možno doplniť vo forme výživových doplnkov, keď sa zaoberajú nezhubne zväčšenou prostatou. Medzi najobľúbenejšie byliny v tomto smere patrí žihľava dvojdomá, saw palmetto, vŕbovka malokvetá a slivka africká.

Čo škodí prostate? – Nevhodné potraviny na prostatu

Teraz, keď sme si povedali, ktoré potraviny sú najlepšie pre zdravie prostaty, stojí za to pozrieť sa na tie, ktoré pre ňu nie sú až také dobré.

 

čo škodi prostatě

Patrí medzi ne červené mäso, kofeín, alkohol, mliečne výrobky a nadmerné množstvo soli. (Preto je dobré čítať etikety výrobkov, ktoré kupujete.) Samozrejme, to neznamená, že si už nikdy nemôžete dať steak alebo jogurt. Tieto potenciálne problematické potraviny a nápoje by však nemali byť na vašom jedálnom lístku každý deň. Pokiaľ ide o alkohol a kofeín, pokiaľ sa budete držať zdravej miery (čo napríklad v prípade alkoholu znamená maximálne 2 alkoholické nápoje za deň), malo by to tiež pomôcť stabilizovať situáciu.

Zdravie prostaty najlepšie podporí dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy pre prostatu a močové cesty. Pri ich výbere dbajte na to, aby obsahovali slivku africkú, saw palmetto, žihľavu dvojdomou a vŕbovku malokvetú.

Top 10 přípravkov na prostatu💡 Porovnanie TOP 10 prípravkov na problémy s prostatou

✅ aké prípravky naozaj obsahujú účinné látky?
✅  skúsenosti ostatných
✅  porovnanie cena/výkon

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *